În lumea cibernetică valorăm mai puţin de 50 de dolari. Acesta este preţul pus de hackeri pe întreaga viață digitală a unui utilizator de internet, pe piața neagră. Vorbim despre informații furate din conturi de social media, informații bancare, acces la date din cadrul unor aplicații mobile care ar putea să păstreze informații despre carduri de credit.
Aici avem o aplicaţie de taxi care ne dă opţiunea să putem să adăugăm un cont bancar. În momentul în care eu aş adăuga datele cardului, fix peste acest ecran, o aplicaţie rău intenţionată ar putea să se suprapună şi să ne fure datele. Ar fi destul de greu să ne dăm seama că ni se fură datele.
Este doar una dintre metodele folosite de infractorii cibernetici. Iar sumele pe care le câştigă aceştia sunt extrem de mari.
Zilnic, hackerii câștigă între 500 și 1.000 de dolari din vânzarea de vieţi digitale. Cu toate acestea, jumătate dintre utilizatorii de internet nu ştiu cât valorează informaţiile lor și la ce le-ar putea folosi infractorii cibernetici.
Vorbim despre date bancare, nume, adresă, stare civilă, lista de contacte şi chiar despre orientările politice. Hackerii vând zilnic câteva mii de astfel de profiluri de utilizatori.
Bogdan Pismicenco, specialist securitate cibernetică: Pot folosi acele date pentru a se da drept respectiva persoană, pot împrumuta sume de bani, pot deschide companii, pot angaja contracte în numele altor persoane. Evident, urmând ca toate consecințele să se indrepte asupra persoanei reale.
Specialiştii atrag atenţia că utilizatorii îşi dau mult prea uşor datele personale, mai ales atunci când vine vorba despre aplicaţiile mobile.
Dan Demeter, cercetător securitate cibernetică: În medie, un utilizator folosește 20 de aplicații, dintre care 10 în mod frecvent. Există riscul ca el să uite că și-a creat conturi pe anumite platforme, lăsându-și porțiuni de date personale pe acele site-uri.
Bogdan Pismicenco: Oamenii nu sunt conștienți de faptul că identitatea lor este de vânzare și că valoarea ei este atât de mică.
Leave a Comment